Rozloučení s učiteli

3. 7. 2022

Závěrem školního roku bychom rády uveřejnily rozhovor se dvěma učiteli, kteří letos po několika letech končí na naší škole, a je třeba se s nimi náležitě rozloučit. Pan učitel Kadlec odchází do zaslouženého důchodu a paní Burianová by uvítala změnu. Přejeme jim jen to nejlepší a děkujeme za jejich dlouholetou práci.
Tady máte rozhovor s nimi:

Jana Burianová

1. Kolik let jste tu učila
Na gymnáziu v J. Hradci jsem nastoupila 1.září 2002, na této škole jsem tedy působila dvacet let. Myslím že to není málo

2. Jaká školní akce ve Vás zanechala nejvíce vzpomínek?
Za dvacet let na této škole je těch vzpomínek spousta a je těžké vybrat pouze některé z nich. Zajímavé, a především velmi přínosné pro žáky i pro školu byly evropské projekty Comenius Erasmus+, které jsme připravovaly společně s kolegyní I. Pečtovou opakovaně od roku 2008. Díky nim měli učitelé i studenti možnost vycestovat do partnerských škol po celé Evropě, zdokonalit se v cizím jazyce, získat spoustu znalostí i zkušeností. Protože miluji historii a vždy jsem se snažila, aby dějepis žáky bavil, česko- rakouské projekty o historii zaniklých vesnic v česko- rakouském pohraničí, patřily také k těm velmi zdařilým. Není možné vyjmenovat všechny zajímavé akce a výjimečná setkání, jako byly například besedy s válečnými veterány, beseda s hrabětem Karlem Eugenem Czerninem a mnohé další.

3. Za dobu Vašeho působení na GVN se jistě mnoho věcí změnilo. Jaké změny byly ty nejvýraznější?
Vše se mění a vyvíjí. Několikrát se měnilo vedení školy, mění se žáci i učitelský sbor. Výrazně se změnila atmosféra školy.

4. Je zde někdo, kdo vám za dobu působení tady přirostl k srdci?
To je pro mě těžká otázka, protože jsem našla spoustu dobrých přátel mezi kolegy a nechtěla bych na někoho zapomenout. Také mezi bývalými žáky je spousta těch, se kterými jsem i po letech v kontaktu a máme si co říci. Ale jestli mám jmenovat někoho konkrétního, tak to byla moje poslední třída na gymnáziu, v níž jsem byla třídní učitelkou, tedy třída 1.A. Strávili jsme společně pouze jeden rok, ale moc jsme si rozuměli a bylo pro mne těžké se s nimi na konci června rozloučit. Velmi si vážím milých vzkazů, které mi žáci mé třídy napsali, např. „Asi zapomenu to, co jste nás naučila, ale na Vás nezapomenu nikdy!". Moc jim děkuji za pozitivní atmosféru a energii, kterou jsem od nich po celý školní rok čerpala.

5. Jakou akci, která se dříve konala a již nekoná, byste obnovila?
Velké množství akcí, které v poslední době neprobíhaly, bylo mimo jiné způsobeno různými omezeními během koronavirové epidemie. Pokud se situace zlepší, snad se vrátí také různé cesty za poznáním, zajímavé exkurze a podobně. Ale vždy je to o iniciativě a aktivitě jednotlivých lidí, o práci navíc i o snaze nabídnout svým žákům více. Přála bych proto žákům co nejvíce možností poznat nové kraje, školní zájezdy do Londýna i dalších zajímavých míst. Spolupráce s našimi partnerskými školami nabízí spoustu zajímavých příležitostí, jen je využít... Také v oblasti projektové výuky se skrývá velký a zatím nevyužitý prostor pro nejrůznější aktivity.

Závěrem bych chtěla popřát všem žákům i pedagogům školy vše dobré. Na svých dvacet let na jindřichohradeckém gymnáziu budu vždycky vzpomínat. 
- Jana Burianová

Milan Kadlec 

1. Kolik let jste tu učil?
Ve školství jsem od roku 1982, tedy 40 let, z toho 30 tady u nás. Jinými slovy, nejlepší čas odejít.

2. Jaká školní akce ve Vás zanechala nejvíce vzpomínek?
Určitě to byly zájezdy do Anglie. První co si pamatuju, byl v roce 1997. Posledního jsem ze zúčastnil v roce 2010. 

3. Za dobu Vašeho působení na GVN se jistě mnoho věcí změnilo. Jaké změny byly ty nejvýraznější?
Kdybych si měl rychle vzpomenout, tak asi přestavba, respektive přístavba 4. patra.

4. Je zde někdo, kdo vám za dobu působení tady přirostl k srdci?
Ano, nevím, jestli úplně nejvíc, ale byly to 2 zvláštní studentky, které se ke mně hlásily, i když jsem je vůbec neučil. A to jsou autorky tohoto rozhovoru. 

5. Jakou akci, která se dříve konala a již nekoná, byste obnovil?
No tak to je naprosto složitá otázka. Pěknou akcí byl určitě sportovní den před Vánoci, pořádaný ve sportovní hale.

Přihlašte se k odběru našich článků!

Upozorníme vás na nový příspěvek do vaší emailové schránky.

Loading