Komunální volby

21. 9. 2022

Kdy a kde ?

V pátek 23. září od 14.00 do 22.00 a v sobotu 24. září od 8.00 do 14.00. Volit můžete pouze v místě svého trvalého bydliště.

Koho?

V Jindřichově Hradci kandiduje třináct politckých subjektů a všechny mají po 27 kandidátech. Lidé v komunálních volbách většinou volí známá jména, ale občas vás může i známá osoba zaskočit svými názory, a proto je dobré si přečíst program jednotlivých stran, které skoro ve všech případech naleznete na jejich sociálních sítích či webových stránkách.

Metody hlasování Hlasů máte tolik, kolik je počet zastupitelů. V Hradci je to 27. Své hlasy (křížky) můžete rozdělit třemi způsoby.

1) Jeden velký křížek pro celý subjekt. Tím dám všech svých 27 hlasů jednomu jedinému subjektu.

2) Rozdělit své hlasy mezi několik subjektů způsobem, že vykřížkuji určité lidi skrz subjekty, ale pozor počet křížků nemůže přesáhnout počet zastupitelů, jinak se stává váš hlas neplatný.

3) Udělím velký křížek jednomu subjektu, a pak dám svůj hlas ještě někomu z jiného subjektu. Tento hlas se následně odečte člověku, který se nachází na chvostu subjektu s velkým křížkem. Pro lepší pochopení: Volím do Hradeckého zastupitelstva, tudíž mám 27 hlasů, udělím velký křížek subjektu A, který má obsazená všechna místa na své kandidátce, ale můj kamarád Jenda a moji učitelé tělocviku a angličtiny kandidují za jiný subjekt a chci jim dát hlas také, a tak jim udělím každému malý křížek, tudíž tyto 3 hlasy se odečtou posledním třem kandidátům na kandidátce subjektu A a přičtou se mým favoritům z jiných subjektů.

Co s sebou k volbám? – Doklad totožnosti – občanský průkaz! Volební lístek, ale pokud ho z nějakého důvodu nepřinesete, volební komise vám vydá nový.

Přihlašte se k odběru našich článků!

Upozorníme vás na nový příspěvek do vaší emailové schránky.

Loading